IZLET - duhovni izlet Atos

IZLET - DUHOVNI IZLET ATOS - Manastir Kakovo - crkva Milo Arsenica IZLET - DUHOVNI IZLET ATOS - crkva u Metagitsiju IZLET - DUHOVNI IZLET ATOS - hram u Ierissos-u IZLET - DUHOVNI IZLET ATOS - Nea Roda - statua Alkeksandra velikog i crkvica IZLET - DUHOVNI IZLET ATOS - Ouranoupolis - crkva svetog Konstantina i Jelene IZLET - DUHOVNI IZLET ATOS - crkva u Gomatiju

IZLET - duhovni izlet AtosOvaj izlet obuhvata obilazak izuzetno zanimljivog i istorijski značajnog područja između Sitonije i monaške države Svete Gore. Prva zaustavna tačka je selo Metagitsi od mora udaljeno svega 4 km, a najbliže su mu plaže SALONIKOU i KROTIRI na delu obale koji još uvek administrativno pripada Sitoniji. Mesto je autentične arhitekture, a u selu se nalazi crkva Svete Petke koja se i obilazi. Sledeće mesto je selo Gomati gde se zaustavljamno i obilazimo crkvu.

U nastavku puta ide se u pravcu Atosa odnosno Ierissosa, najvećeg mesta na istočnoj strani ovog poluostrva. Mesto u kome se nalaze dva supermarketa iz lanaca Masoutis odnosno Lidl. Ali pre toga obilazimo kompleks Manastira Kakovo, metoha Hilandara koji s obzirom da se ne nalazi na teritoriji Svete Gore dopušta ulaz i ženama. Uz crkvu Milo Arsenica ovde se nalaze dva konaka, biblioteka i gostoprimnica gde će ljubazni domaćini počastiti nas ratlukom. U sklopu manastirkog kompleksa nalazi se i maslinjak, voćnjak i šuma kestena čije se drvo ovde obrađuje i koristi za obnovu Hilandara.

Nakon Kakova stižemo u Ierissos gde obilazimo samo mesto i crkvu koja predstavlja arhitektonsko remek delo. Zatim nastavljamo u pravcu mesta Nea Roda gde obilazimo dve crkvice i statuu Aleksandra Velikog največeg vojskovođe svih vremena. Na ovom delu puta za zainteresovane postoji mogućnost i obilaska ostataka antičkog grada Akantos gde možete videti vrlo dobro očuvane stubove stare više od 2500 godina. Uz to na ovom području nalazi se i Komitsa, najlepša plaža Atosa pa eto prilike da se okupate na ovoj izuzetnoj plaži inače pod zaštitom Unesco-a i prirodno stanište ptica.

Put nastavljamo do same granice Atosa odnosno nebeskog grada Ouranoupolisa koji obilazimo i upoznajemo se sa životom ovog specifičnog mesta pred početak Svete Gore. U povratku vraćamo se nešto izmenjenom trasom tj. preko mesta Pyrgadikia koje je poznato po velikom broju kvalitetnih ribljih taverni. Ovaj izlet oplemeniće vaša saznanja o delu Halkidikija koji zaista ima šta da ponudi...


- POLAZAK: Iz Sartija, Nikitija ili Vourvouroua - PREVOZ: automobil ili mini van - GRUPA: 4-6 osoba - RUČAK: opciono
- TRAJANJE: 9-12h u zavisnosti od programa - CENA: 35-45€ po osobi u zavisnosti od programa i mesta polaska