ATRAKCIJE - Parthenon

PARTHENON - etno selo u blizini Neos Marmarasa PARTHENON - arhitektura dobrih starih vremena PARTHENON - lepo za oko ali i za dušu PARTHENON - kamen i drvo kao tradicionalni materijali u gradnji PARTHENON - impresivan pogled na zaliv Toroneos i ostrvo Kelyfos

PARTHENON - etno seloPARTHENON (PARTHENONAS) selo je smešteno na brdu nadmorske visine 350m nekih 4 km iznad Neos Marmarasa. Istorijat Parthenona uglavnom se vezuje za Neos Marmaras ali je to apsolutno neosnovano s obzirom da dokazi o postojanju ovog mesta sežu mnogo dalje u prošlost. Neos Marmaras je utemeljen 1922. godine kada su ovaj prostor naselile izbeglice sa ostrva Marmaras iz Male Azije. Mesto se brzo razvijalo i do 1967. godine većina stanovnika sela Parthenon prešla je u Neos Marmaras, a konačno 1970. godine abolicijom Parthenon prelazi pod jurisdikciju Neos Marmarasa.

Mnogi istorijski podaci, uglavnom Vizantijski vezuju Parthenon za sam početak 10. veka. Mesto se u spisima pominje kao Parthenopolis, Partheni ili Parthenionas. Tačna lokacija Vizantijskog Parthenona do danas nije tačno određena, ali se pretpostavlja da je sasvim blizu pozicije današnjeg sela Parthenon. Specifična arhitektura i pravilima strogo kontrolisan razvoj mesta daju Parthenonu izgled davno prošlih vremena. Kuće obložene kamenom, vrata i prozori od drveta i što je najvaznije ovde na kućama nećete videti klima uređaje i satelitske antene, već stabla maslina, smokvi, ruzmarina i mnogo cveća i puzavica.

Današnji Parthenon u smislu predstavljanja svojih osobenosti turistima raspolaže sa velikim brojem kuća za smeštaj i autentičnih taverni. U mestu se nalaze crkva, muzej folklora kao i popularni "kazan" za prizvodnju na daleko poznatog Grčkog proizvoda Tsipuro. U mestu se 27. Jula svake godine održava festival Svetog Panteleimona i tada su gosti pozvani da dođu i uvere se u gostoljubljivost stanovnika Parthenona, mesta koje dalje živi u službi očuvanja tradicije. PARTHENON mesto koje će vas oplemeniti saznanjima o vremenu čije tragove treba očuvati po svaku cenu, kako zbog nas tako i zbog budućih generacija.

Etno selo PARTHENON mesto je na kom se zaustavljamo u sklopu izleta "KRUŽNI OBILAZAK SITONIJE" i upoznajemo sa njegovim specifičnostima. Na najvišoj tački mesta nalazi se vidikovac sa pogledom na maslinjake koji ga okružuju, zaliv Toroneos, Porto Carras i ostrvo Kelyfos i naravno taverna Paul's sa jagnjetinom tek skinutom sa ražnja. Izazov kojem se teško može odoleti...

- LOKACIJA: 4km istočno od mesta Neos Marmaras - GPS: N40.1188211/E238126515
- PLAŽE U OKOLINI: Kohi/Porto Carras, Marmaras beach, Paradisos, Castelo - Lagomandra - Mitari, Elia, Spaties, Kalogria

OBILAZAK ETNO SELA PARTHENON - u sklopu izleta KRUŽNI OBILAZAK SITONIJE

- POLAZAK: Iz Sartija ili Kalamitsija - PREVOZ: automobil ili mini van - GRUPA: 4-6 osoba - RUČAK: opciono u tavernama
- TRAJANJE: 8-12h u zavisnosti od programa - CENA: 25-35€ po osobi u zavisnosti od programa