ATRAKCIJE - Kakovo

KAKOVO - Milo Arsenica - konak i crkvica KAKOVO - Milo Arsenica - pogled kroz krošnju jabuke KAKOVO - Milo Arsenica - jezerce na imanju KAKOVO - Milo Arsenica - crkva Milo Arsenica KAKOVO - Milo Arsenica - putokaz na magistrali za Ierissos KAKOVO - Milo Arsenica - konak i crkva

KAKOVO - Milo Arsenica - metoh HilandaraSVETA GORA (Aγιoν Oρoς)/ATOS carstvo je bez krune, država bez vojske, zemlja bez žena, bogatstvo bez novca, mudrost bez škole, kuhinja bez mesa, molitva bez prestanka, veza sa nebesima bez prekida, slavopoj Hristu bez umora, smrt bez žaljenja... Atos je monaška država unutar Grčke koja je podređena Vaseljenskoj patrijaršiji. Čini je 20 manastira podeljenih u pet grupa, a srpski manastir Hilandar prvi je u četvrtoj grupi i dolazi u red najstarijih svetinja. Podigli su ga u rangu carske lavre Stefan Nemanja (u monaštvu Simeon) i njegov sin Sava 1198. godine. Nakon katastrofalnog požara 2004.godine određeni broj monaha vratio se u Srbiju, a neki od njih nalaze se u skitovima, kelijama i na metosima (manastirski zemljišni posedi).

Jedna od zanimljivosti na domak Sitonije, a koju bi svakako valjalo obići je MANASTIR KAKOVO, metoh manastira Hilandara koji se nalazi u blizini mesta Ierissos. Ovde se izdaju i dozvole za odlazak na Atos koji je shodno pravilima najstrožeg posta dozvoljen samo muškarcima. Oni koji dobiju Diamonitirion u mogućnosti su da posete bilo koji manastir i budu besplatno primljeni na konak i trpezu u trajanju ne duže od 4 dana.

Manastir Kakovo (Milo Arsenica) jedan je od metoha Hilandara koji se ne nalazi na teritoriji Atosa pa je zbog toga poseta ovoj srpskoj svetinji dozvoljena i ženama. Smešten u prelepom prirodnom okruženju 8km severno od Ierissosa. Imanje manastira Kakovo poseduje oko 2.000 hektara šume i sopstvenu pilanu, a drvo kestena odavde koristi se u obnovi Hilandara. A tu su i jezero sa ribnjakom, maslinjak, dva konaka, crkva, knjižara, bašta i prodavnica literature i monaških rukotvorina iz Hilandara. Fascinantno okruženje u kojem su skromnost i vera vrlina, a očuvanje prvoslavlja smisao života.

Mesta STAGIRA i ANTIČKA STAGIRA obilaze se u sklopu nekoliko izleta čiji putevi vode ovim delom Halkidikija, a svakako vam predlažem i tematski celodnevni izlet pod nazivom "PUTEVIMA ARISTOTELISA" gde se osim obilazaka obe STAGIRE u jednom danu upoznajete sa svim detaljima vezane za ovog izuzetnog filozofa i istorijskim činjenicama koje svakako treba sačuvati od zaborava. Uz to bićete u prilici da se okupate na nekim od najlepših plaža južno od OLIMPIADE, Sykia, Stageira, Ammoudia, Tato, Zougla, Babylon, Zepko...

- LOKACIJA: 8km severno od mesta Ierissos - GPS: N40.4535603/E23.8170518
- PLAŽE U OKOLINI: Kryoneri, Gavradia, Kakouda, Ierissos beach, Wet Dreams, Nea Roda beach, Voulitsa, Komitsa

OBILAZAK MANASTIRA KAKOVO - u sklopu izleta DUHOVNI IZLET ATOS

- POLAZAK: Iz Sartija, Nikitija ili Vourvouroua - PREVOZ: automobil ili mini van - GRUPA: 4-6 osoba - RUČAK: opciono
- TRAJANJE: 9-12h u zavisnosti od programa - CENA: 35-45€ po osobi u zavisnosti od programa i mesta polaska